ДОГОВІР ДАРУВАННЯ: ДО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ ЧИ ПІСЛЯ?

ДОГОВІР ДАРУВАННЯ: ДО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ ЧИ ПІСЛЯ?

договір дарування поділ майна нотаріус

Роз’яснення стосовно поділу спільного майна подружжя. Який договір краще укласти?

Нещодавно до мене звернулося за консультацією подружжя, яке  має намір розірвати свій шлюб. Тому вирішила написати про цю ситуацію, оскільки вона є типовою і буде корисною для інших.

Оскільки в сім’ї є діти, то процес розірвання шлюбу відбуватиметься виключно в судовому порядку.

За період шлюбу подружжям було набуте нерухоме майно та транспортні засоби. Поділити це майно чоловік та дружина хочуть мирним шляхом, уклавши договір дарування в нотаріуса. Тому виникло запитання: коли краще укласти договір дарування: до розірвання шлюбу чи після?

Договір дарування можна укласти як ДО так і ПІСЛЯ розірвання шлюбу. Однак, потрібно пам’ятати, що ПІСЛЯ розірвання шлюбу чоловік та дружина вже не будуть подружжям (особами першого ступеня споріднення, які звільняються від сплати податків при даруванні). У зв’язку з цим, ПІСЛЯ розірвання шлюбу при укладенні договору дарування особі, яка одержить майно в дар, доведеться сплатити податок в розмірі 5% від вартості майна + 1,5% військовий збір. А це не вигідно жодному з членів подружжя.

Існує також інша можливість врегулювати ситуацію. В описаному випадку доречно і правильно укласти договір про поділ майна подружжя, яке було набуте ними за час шлюбу. Такий договір можна укласти як ДО так і ПІСЛЯ розірвання шлюбу. Податки при укладенні такого договору згідно чинного законодавства не виникають.

Детальніше про перелік документів, які необхідні для договору дарування або та договору про поділ майна можна ознайомитися за посиланням:  “Нотаріальні та реєстраційні дії” .

Елла Табакера

Приватний нотаріус у Львові. Професійна сфера: нотаріат; цивільне, сімейне, земельне, спадкове право; оформлення спадщини, реєстрація нерухомості тощо.

Залишити відповідь